47. Beslechting van geschillen waarbij een internationale organisatie partij is

De minister van Buitenlandse Zaken heeft de CAVV op 16 maart 2024 verzocht om advies uit te brengen inzake het ILC-onderwerp ‘beslechting van geschillen waarbij een internationale organisatie partij is’, en daarbij specifiek aandacht te besteden aan privaatrechtelijke geschillen waarbij een internationale organisatie partij is. 

De CAVV heeft de beslechting van privaatrechtelijke geschillen waarbij een internationale organisatie partij is in eerdere adviezen reeds deels geadresseerd, met name in advies nr. 13 (2002) en advies nr. 27 (2015). Deel I van dit advies geeft de kernpunten van deze eerdere adviezen weer.

Deel II biedt een summier overzicht van de geschillenbeslechtingssystemen die de Verenigde Naties (VN) voorziet voor de beslechting van privaatrechtelijke geschillen waarbij de VN partij is, gevolgd door een kritische beoordeling van deze systemen en aanbevelingen voor institutionele ontwikkeling. Hoewel de CAVV ervoor heeft geopteerd bijzondere aandacht te besteden aan één specifieke universele organisatie, de VN, hebben de overwegingen van de CAVV ook bredere gelding, omdat andere internationale organisaties, met name de gespecialiseerde organisaties van de VN, zich hebben laten inspireren door de wijze waarop de VN privaatrechtelijke geschillen beslecht. Internationale organisaties kunnen niettemin op diverse manieren omgaan met privaatrechtelijke geschillen.

Deel III laat zien welke regelingen de EU, als regionale organisatie, ter zake heeft getroffen.